Domů » Podzim.

Podzim.

Příchod podzimu vnímáme již všemy smysly. Dny se krátí, teploty klesají, listí začíná suštit a ve vzduchu je pomalu cítít zima.

S nástupem zimy začíná nasazovat většina rostlin Phalaenopsis na kvetení. Letos je to u nás doma jiné, momentálně mi nekvete ani jedna, to se mi za ty roky ještě nestalo. Většinou pár rostlin kvetlo až do zimy, kdy vykvétaly ostatní. A tak netrpělivě čekám, která to rozjede jako první a ukážou se první stvolíky :).

Na co je důležité v těchto měsících dát pozor?!

Už možná víte, že zejména květní stvoly orchidejí Phalaenopsis nemají rády průvan. Chladný vzduch jim nedělá dobře a většina poupátek zaschne a opadá. Proto je nutné rostliny při větrání posunout. Na Faceboku najdete jedno z mých řešení na závěsných truhlících u francouských dveří.

Poklesem teplot také klesá rychlost vysychání substrátu, ale jen do té doby než začneme topit. Rostliny v blízkosti topení mohou pak naopak vysychat rychleji a zálivka (namáčení) bude nutná častější. Takže → pozorovat, kontrolovat a namáčet po vyschnutí celého profilu.

V tomto období potřebují rostliny oprášit, pokud jste neletnili pod širým nebem, tam se o oplach postaral déšť sám. Já jsem takto opláchla v létě část mých rostlin a tu druhou čeká ještě sprška ve sprcháči. Nebo můžete, jak jsem již nekolikrát psala (a je také popsáno v ošetřování orchideje a více do detailů v mé knize), otírat navlhčeným měkkým hadříkem, tamponkem, kapesníčkem… Jeden z německých pěstitelů a autor několika knih doporučuje otírat listy Phalaenopsis pivem. Taková trochu punková listová výživa :).

Každý máme jiné prostředí s mnoha promněnými, proto není jednoznačné řešení pro všechny stejné. Stejně jako v našich životech. I proto v knize popisuji různé způsoby pěstování, ošetřování i využití rostlin Phalaenopsis, aby si tam každý našel to své a svou pohodlnou cestu v pěstování těchto nádherných tropických květin.

Krásné dny všem.

Srdečně zdraví

Gabriela Šípková

P.S. Za pár dní příjdou kalendáře :). Letos měsíční nástěnný na výšku a stolní dvoutýdenní. Více brzy tady v E-shopu!